Waterpolo

Ben je een teamspeler en houd je van zwemmen? Dan is waterpolo echt iets voor jou. Ook voor waterpolo ben je bij De IJsel aan het juiste adres.

Trainingstijden

De IJsel maakt  gebruik van twee accommodaties: De Scheg en het (overdekte) Borgelerbad. De trainingstijden zijn verdeeld over deze twee baden. Alle trainingen zijn wekelijks, uitgezonderd feestdagen en vakanties. Onderstaand een overzicht:

Eind

Bad

Maandag 18:30 19:30 Borgelerbad Waterpolo jeugd
Maandag 21:00 22:00 Borgelerbad Waterpolo heren en dames
Woensdag 20:30 21:30 Borgelerbad Waterpolo heren en dames
Donderdag 18:00 19:00 de Scheg Waterpolo jeugd

Wat is waterpolo?

Waterpolo ontstond halverwege de negentiende eeuw als de ‘watervariant’ van handbal of voetbal. Waterpolo is een teambalsport die zwemmend wordt uitgeoefend. De bedoeling is om een bal zo vaak mogelijk in het doel van de tegenpartij te werpen. Elke geslaagde poging levert één doelpunt op. Het team dat aan het eind van de wedstrijd de meeste doelpunten heeft gemaakt, wint.

Waterpolo is ongeveer aan het einde van de 19e eeuw ontstaan in Engeland.

Er is niet echt zekerheid over het ontstaan van waterpolo. In 1885 werd waterpolo officieel erkend. Daarna werd het ook gespeeld in de Verenigde Staten. Waterpolo won snel aan populariteit. Ook in andere landen van Europa werd het spel populair.

Het spel

Een team bestaat uit zes veldspelers en een keeper. De veldspelers dragen de kleur van hun team (uit blauw, thuis wit) op hun cap. De keeper heeft een rode cap op met oorbeschermers in de kleur van zijn/haar team. De oorbeschermers zijn belangrijk: deze moeten de oren beschermen tegen grote druk van buiten als een bal hard tegen de oren wordt gegooid. Op het hoogste niveau dragen de spelers soms ook een gebitsbeschermer.

Wedstrijd

Een wedstrijd is verdeeld in vier perioden. De tijden variëren van drie tot acht minuten spel per periode. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de spelers, het competitieniveau en het land. Hoe ouder de spelers, hoe langer een periode duurt.

Als een speler een overtreding begaat, wordt de tijd even stil gezet en kan de tegenspeler bijvoorbeeld een vrije worp krijgen. Na twee periodes wisselen de teams van speelhelft.

Speelveld

De grootte van het speelveld is afhankelijk van de grootte van het zwembad waarin gespeeld wordt. De maximale grootte is 20 meter breedte en 30 meter lengte bij de heren. Bij de dames is de maximale lengte 25 meter. De minimale grootte van het veld is 10 meter breed en 20 meter lang. De beide doelen liggen midden op de achterlijnen van het veld.

Waterpolobal

De sport wordt beoefend met een speciale bal. De bal die gebruikt wordt door herenteams is ongeveer even groot als een voetbal en heeft een gewicht van 400 á 450 gram. De bal die gebruikt wordt bij dames- en jeugdteams is iets kleiner en iets lichter. Een belangrijk kenmerk van de bal is dat hij veel grip heeft, zodat je hem ondanks zijn grootte toch met één hand kunt vasthouden. De bal mag door veldspelers maar met één hand tegelijk worden aangeraakt. De keepers mogen de bal met twee handen aanraken binnen de 5 meterzone. Verder mogen spelers die de bal vasthouden onder water worden geduwd. De bal zelf mag niet onder water komen als een speler wordt aangevallen. Wanneer je de bal met twee handen tegelijk aanraakt of de bal onder water duwt als je wordt aangevallen, wordt bestraft met een vrije worp voor de tegenpartij.

Internationale toernooien

Het waterpolo kent vele internationale toernooien, waaronder het wereldkampioenschap, het Europees kampioenschap en de FINA World League. Sinds 1900 is waterpolo een Olympische sport.

Aanmelden waterpolo

Heb je zin gekregen om mee te doen aan waterpolo? Meld je dan nu aan. Dat kan als volgt:

• Download dit aanmeldformulier
  • Print dit uit en vul het in
  • Lever dit formulier in bij de afdeling waar je wilt gaan zwemmen
    Het ingevulde formulier kan ook per post (met postzegel) worden opgestuurd naar:
    Zwem- en Polovereniging ‘De IJsel’
    Albertus van Leusenweg 55, 7425 CD Deventer

Wie is wie?

Jan Slange: Voorzitter + trainer + coach -17

Jasper Hersbach: Secretaris afdeling waterpolo contactpersoon KNZB

Alex Zwiers: Afgevaardigde van de afdeling waterpolo in het bestuur en trainer