Wedstrijdzwemmen

De afdeling wedstrijdzwemmen van de IJsel bestaat uit zo’n vijftig actieve wedstrijdzwemmers en een groep van ruim zestig masters. Masters zwemmen is een aparte leeftijdscategorie binnen het wedstrijdzwemmen, bedoeld voor zwemmers van 25 jaar en ouder. Momenteel bestaat de helft van de actieve zwemmers uit leden van 12 jaar en jonger.

Ben je nieuwsgierig geworden naar wedstrijdzwemmen, of wil je meer weten over wedstrijdzwemmen, stuur dan een e-mail aan: wedstrijd@zwemclubdeventer.nl

Wat is wedstrijdzwemmen?

Bij het wedstrijdzwemmen wordt aandacht gegeven aan techniek, kracht en uithoudingsvermogen om zo snel mogelijk een bepaalde afstand te kunnen zwemmen. Hierbij zijn ook de start en het keerpunt belangrijk. De gebruikelijke afstanden zijn 50, 100 en 200 meter. Bij de vrije slag worden ook langere afstanden gezwommen (bijvoorbeeld 400, 800 en 15.00 meter). Bij het moderne wedstrijdzwemmen als sport komen de volgende categorieën voor:

• vrije slag
  • vlinderslag
  • rugslag
  • schoolslag
  • wisselslag

Er worden voor jong en oud op allerlei niveaus wedstrijden georganiseerd. Aan welke wedstrijden je kunt meedoen is afhankelijk van je ambitie en je zwemtalent.

Competitiewedstrijden

Hieraan kun je meedoen als je het niveau hebt behaald om bepaalde programma’s te mogen zwemmen. Elk seizoen zijn er vijf competitiewedstrijden. Aan het begin van het seizoen staan de data van deze wedstrijden al vast. In principe mag je je hiervoor niet afmelden (alleen in hele urgente situaties). Onze vereniging zwemt in de regionale D-competitie in de 1e klasse. Hieronder zitten nog de 2e en 3e klasse. Daarnaast zijn er ook nog drie landelijke competities (A,B en C). Wanneer we promoveren gaan we dus naar de landelijke C-competitie en wanneer we degraderen gaan we naar de D-competitie 2e klasse.

KNZB-competitie

In de KNZB competitie bestaan er verschillende klassen. Deze vallen te verdelen in de landelijke klassen en regionale klassen. Meer informatie: http://www.knzb.nl

De trainingen

Zondag (Borgelerbad) 09:00 – 10:00: Petra Hillenius