Wedstrijdzwemmen 

De afdeling wedstrijdzwemmen van DZ&PC de IJsel bestaat uit ongeveer 50 actieve wedstrijdzwemmers en nog een aantal masters (oudere zwemmers).

Binnen het wedstrijdzwemmen proberen iedereen plezier te laten beleven aan een van de gezondste sporten die er is. Wanneer onze zwemmers eenmaal enthousiast zijn over deze sport dan komen de prestaties, met behulp van onze trainers, vanzelf wel.

Momenteel bestaat de helft van de actieve zwemmers uit leden van 12 jaar en jonger. Dit is een positieve ontwikkeling naar de toekomst voor onze afdeling. Ook in de individuele prestaties en team-prestaties zit een stijgende lijn.

Ben je nieuwsgierig geworden naar wedstrijdzwemmen, of wil je meer weten over wedstrijdzwemmen, stuur dan een e-mail aan: wedstrijd@zwemclubdeventer.nl

 

Wat is wedstrijdzwemmen

Zwemmen deden de mensen al ver voor onze jaartelling. In Nederland werd in 1870 de eerste zwemvereniging opgericht. Zwemmen is tegenwoordig, na atletiek, de tweede sport op de olympische spelen. Zwemmen is dus een sport waar vele mensen enthousiast voor zijn geworden.

Er worden voor jong en oud op allerlei niveaus wedstrijden georganiseerd. Aan welke wedstrijden je kunt meedoen is afhankelijk van je zwemtalent. Voor bepaalde wedstrijden gelden namelijk limieten waaraan je moet voldoen om tot de wedstrijd toegelaten te worden. We zullen hieronder eens laten zien welke mogelijkheden er allemaal zijn bij ‘de IJsel’.

Competitie wedstrijden

Hieraan doet bijna de hele selectie mee m.u.v. de zwemmers die nog niet het niveau hebben om de betreffende programma’s te zwemmen. In het seizoen zijn er 5 competitiewedstrijden. Aan het begin van het seizoen staan de data van deze wedstrijden al vast. In principe mag je je hiervoor niet afmelden, behalve met opgaaf van een (hele goede) reden. Onze vereniging zwemt in de regionale D-competitie in de 1e klasse. Hieronder zitten nog de 2e en 3e klasse. Hiernaast zijn er ook nog 3 landelijke competities (A,B en C). Wanneer we promoveren gaan we dus naar de landelijke C-competitie en wanneer we degraderen gaan we naar de D-competitie 2e klasse.

Uitnodigings-/limietwedstrijden

Afhankelijk van het wedstrijdprogramma en de deelnemers en/of leeftijdsbeperkingen, van de organiserende vereniging, wordt door de zwemcommissie bezien wie er moeten of kunnen zwemmen.

Overijsselse sprint kampioenschap

Deze wordt altijd ergens in november gehouden. Hier zwemmen de 12 snelste zwemmers per leeftijd van de provincie op alle korte afstanden (50 meters).

Overijsselse kringwinter kampioenschappen

Deze worden meestal in de eerste week van januari georganiseerd. Hier zwemmen de 6 snelste zwemmers per leeftijd op alle 100 meter afstanden.

Overijsselse A kampioenschappen

Deze worden meestal georganiseerd in de maand mei en worden gespreid over 2 weekenden (4 dagen). Deze wedstrijden vinden plaats in een 50m bad. Voor deze wedstrijd waar aan kan worden deelgenomen vanaf de junioren leeftijd, moeten limieten worden gehaald om te mogen deelnemen. Zodra de limieten bekend zijn worden deze op onze afdeling pagina vermeld in de wedstrijd agenda.

Buitenlandse toernooien


Arnsberg:
3 daags zwemtoernooi in Duitsland waarvoor minimaal 1 limiet moet worden gehaald om een uitnodiging te ontvangen. Toernooi is ieder jaar in het pinkster weekend.
Epe: 2 daags zwem toernooi in Duitsland (nabij Gronau) waarvoor geen limieten benodigd zijn. Toernooi is meestal in het eerste weekend van september.

 

Attributen

Voor het trainen zijn een aantal attributen, naast de zwemkleding, benodigd die regelmatig in de training worden gebruikt:

  • Zwemplankje
  • Pull-boy
  • Zwemvliezen of zoemers (kortere zwemvliezen)

Zwembrilletje

 

KNZB competitie

Algemeen
In de KNZB competitie bestaan er, net als bij de voetbal, verschillende klassen. Deze vallen te verdelen in de landelijke klassen en regionale klassen. 
Landelijk kennen we 4 klassen die 4 rondes zwemmen:
•    Hoofdklasse    15 ploegen
•    A-klasse    30 ploegen
•    B-klasse    30 ploegen
•    C-klasse    30 ploegen

Regionaal is de competitie gespreid over 5 regio’s:
•    District 1    Groningen, Friesland en Drenthe
•    District 2    Overijssel en Gelderland
•    District 3    Utrecht, Amsterdam-’t Gooi en Noord-Holland
•    District 4    Gouwe Rijnstreek, Haaglanden en Rotterdam
•    District 5    Zeeland, Noord-Brabant en Limburg

De regionale competitie is per district verdeeld over 3 klassen, die 5 rondes zwemmen:
•    1e klasse
•    2e klasse
•    3e klasse

DZ&PC de IJsel zwemt momenteel in district 2 de 1e klasse (D2K1). 

Puntentelling
In onze huidige klasse wordt er in verschillende leeftijdscategorieën gezwommen, zowel door de jongens als meisjes:
•    9 – 11 jaar
•    11 – 13 jaar
•    11 – 15 jaar
•    11 – 17 jaar
•    11 – 99 jaar

In alle leeftijdscategorieën tellen er 2 personen per vereniging voor de punten, m.u.v. de leeftijdscategorie 11 – 17 jaar; hier telt er maar 1 voor de punten. De punten worden verkregen door de gezwommen tijd te vertalen naar punten, waarbij iedere seconde 1 punt is.

Voorbeeld: iemand zwemt 1:12,86 op de 100m vrije slag. Dat is 72,86 seconden en dus ook 72,86 punten. 

Voor iedere afstand in de competitie is er een vervangende tijd. Dit houdt in dat wanneer men op een bepaalde afstand geen of te weinig zwemmers heeft men voor die afstand de vervangende tijd krijgt. Wanneer een zwemmer langzamer zwemt dan de vervangende tijd wordt op het punten formulier de vervangende tijd berekend. 

Voorbeeld: iemand zwemt op de 100m vrije slag 1:28,36 en de vervangende tijd is 1:24,50. Het aantal punten dat men dan krijgt is 84,50 seconden=punten.

Het is dus belangrijk dat in de competitie alle leeftijdscategorieën goed bezet zijn om zo min mogelijk vervangende tijden te krijgen. De vervangende tijden liggen veelal hoger dan wat er gemiddeld wordt gezwommen.
Promotie degradatie
Voor de eenvoud verwoord ik hier alleen de promotie- degradatieregeling in ons eigen district/klasse. Degene die aan het eind van de competitie (5 rondes) bovenaan staat met de minste punten, promoveert naar de landelijke C-klasse. Vanuit de landelijke C-klasse degraderen de onderste 5 (nr. 26 t/m 30). Daarnaast kunnen de 5 ploegen die na de 5 districts kampioenen landelijk gezien het minst aantal punten hebben ook nog promoveren. De nr. 21 t/m 25 van de C-klasse zwemmen in de 5e ronde van de districtsklasse mee. Van de punten die behaalt worden in de 5e ronde wordt een klassement opgemaakt  van de eerder genoemde 5 ploegen uit de districtscompetitie en de 5 uit de C-klasse. Hierbij gaan/blijven de 5 met de minste punten naar de C-klasse en gaan/blijven de 5 met de meeste punten naar de districtscompetitie in hun regio.
In onze districtscompetitie degraderen aan het eind van de 5 rondes de 4 ploegen met de meeste punten. Daarnaast zullen er uit de 2e klasse ook weer 3 ploegen bijkomen.

Meer info, telformulieren, standen, etc. kunt u vinden middels onderstaande links:
http://www.knzb.nl