Synchroon zwemmen

Wat is synchroonzwemmen?

Houd jij van dansen, zwemmen en muziek? Dan is synchroonzwemmen de ultieme sport voor jou!
Synchroonzwemmen is een combinatie van zwemmen en dansen in het water op muziek! Het is niet alleen leuk om naar te kijken maar vooral ook om te doen.

Synchroonzwemmen is een combinatie van verschillende figuren en technieken die je achtereen op muziek zwemt, waardoor een kuur ontstaat. Deze kuur wordt in verschillende samenstellingen gezwommen. Solo, duet, groep of combo.
Synchroonzwemmen is een jury sport die uit twee onderdelen bestaat: techniek en uitvoering.
We oefenen de figuren (techniek) tijdens de trainingen. De figuren moet je, voor een jury, laten zien op zogenaamde techniekwedstrijden. Deze figuren zijn onderdeel van een kuur.
Door de figuren goed te oefenen, oefen je vanzelf ook voor de kuur. Halverwege het seizoen gaan we hier intensiever mee bezig. We studeren de kuur in (droogtraining) en deze oefen je tijdens de trainingen in het water. Deze wedstrijd is 1 keer per jaar, hier zwem je wederom voor een jury die punten geeft. Voor het eindresultaat wordt de helft van je techniekpunten en de helft van de uitvoering bij elkaar opgeteld.
Tijdens de uitvoeringen wedstrijden wordt er in verschillende samenstellingen gezwommen;

Wanneer kun je gaan synchroonzwemmen

Je kunt op elke leeftijd beginnen met het synchroonzwemmen. Je moet dan in ieder geval in het bezit zijn van je B -diploma. Er zijn verschillende leeftijdscategorieën waarin je kunt deelnemen. Voor volwassen is er een Masters afdeling.
Je mag drie trainingen mee doen om te kijken of je het leuk vindt. Als je eenmaal lid bent van de vereniging, kun je bij de afdeling Recreatief Elementair Zwemmen kosteloos je en C-diploma halen en het Sterrenplan volgen. Ook bij het synchroonzwemmen haal je diploma’s. Er zijn 5 aanloopdiploma’s, hiervoor worden diploma sessies georganiseerd. Daarnaast zijn er vanaf de derde wedstrijdcategorie diploma’s te behalen op de wedstrijden door een bepaald aantal punten te behalen tijdens de techniekwedstrijden

Seizoen en wedstrijden

In het begin van het seizoen besteden we vooral aandacht aan de techniek en het opbouwen van de conditie. Er zijn drie techniekwedstrijden tijdens een seizoen in de regio (2) waarin wij uitkomen. Tijdens deze wedstrijden worden er per categorie vier figuren gezwommen. Vanaf de derde wedstrijdcategorie is het mogelijk om limieten te behalen voor de Nederlandse Kampioenschappen.
De andere tijd besteden wij aan de uitvoering, dit wil zeggen een kuur op muziek zwemmen. Aan het eind van het seizoen zijn de uitvoeringenwedstrijden van onze regio. Hier worden de soli, duetten en groepen per categorie gezwommen, waarvoor het hele jaar wordt getraind. Het kan zijn dat naast de trainingen nog gevraagd wordt om droog te trainen. Dit wil zeggen dat je op de kant (droog) de kuur, die je op muziek zwemt gaat instuderen. Hiervoor gebruiken wij onze handen, elke hand beweging staat voor iets in de kuur (dan wel figuur, dan wel handbeweging).

Op de laatste training van het seizoen, vlak voor de zomervakantie, worden familie en vrienden uitgenodigd om nog een keer alle wedstrijdnummers en de door de meisjes zelf verzonnen nummers te komen bekijken. Verder geven we door het hele jaar heen demonstraties en workshops in verschillende zwembaden in de omgeving.