Geschiedenis DZ&PC de IJsel

1920: de oprichting van de IJsel

Rond 1918-1919 vond een aantal zwemlustige Deventernaren dat het de hoogste tijd was om een zwemvereniging op te richten in hun stad. In de omliggende steden Zwolle en Zutphen waren reeds vele actieve verenigingen aanwezig die alom de prijzen wegsleepten.

Op 21 maart 1920 wordt (met steun van het gemeentebestuur en de “commissie van bijstand voor lichamelijke opvoeding”) de Deventer zwem- en poloclub de IJsel opgericht. Eén week later telde de club reeds 60 leden. In 1921 volgde de koninklijke goedkeuring van de statuten en het huishoudelijk reglement.

1920-1940: een pont in de IJssel

In de beginjaren zwemmen de IJselleden in het gemeentelijk bad, gebouwd op een ponton in de IJssel. Het pad lag naast de Schipbrug. Hier is nu de opstapplaats voor het veerpontje.

In het bad worden onder grote publieke belangstelling de eerste kortebaanwedstrijden gehouden. Zelfs clubkampioenschappen ontbreken niet. Natuurlijk wordt er gestreden tegen andere verenigingen. Uit de jaarverslagen van die tijd blijkt dat al snel de eerste prijzen in de wacht gesleept worden.

Ook het waterpolo wordt met veel plezier bedreven. Hoewel de allereerste wedstrijden tegen Zwolle met 7 – 0 wordt verloren blijven de mannen stug doortrainen en de eerste overwinningen kwamen dan ook al snel.

1924-1941: NV IJselzwembad in de Holterkolk

In 1924 ging de club voor het eerst verhuizen naar een beter trainingsoord; het NV IJselzwembad. Dit lag aan het oostelijke deel van de Oude Holterweg (nu heet dit de Deltalaan).

Een groot voordeel van dit pad is dat er – in tegenstelling tot de IJssel – geen stroming was. Dit betekent dat er beter getraind kon worden en dat de prestaties ook steeds beter werden. Talrijke malen wordt een waterpoloteam van de IJsel, zowel dames als heren, kampioen van de kring IJselstreek. In 1929 werden de dames zelfs oostelijk titelhoudster!

Ondanks het betere onderkomen wordt er ook nog steeds in de IJsel gezwommen. In de jaren ’30 wordt 3 maal een zwemtocht gehouden van Zutphen naar Deventer. Het volbrengen van deze monstertocht, over een afstand van 17 kilometer, mag toch wel een prestatie genoemd worden. De kosten van dit evenement waren echter zo hoog, dat van verdere organisatie moest worden afgezien…

1941-1954: het Borgelerbad

In 1941 verhuisde de vereniging naar het toen nog onverwarmde Borgelerbad. De vereniging leidde in deze tijd een zeer kalm bestaan. Door de oorlog waren vele Deventernaren naar elders vertrokken en aanvulling voor de jeugd was er niet. In 1942 mocht de IJsel de organisatie van de Kringkampioenschappen verzorgen. Vanwege te weinig deelnemers en juryleden moest de club toen helaas afzeggen.

Begin jaren ’50 werd er door het bestuur van alles aan gedaan om meer leden te werven. Een speciale jeugdzwemdag en in het winterseizoen trainen in het Sportfondsenbad in Apeldoorn. Langzaamaan begon het ledental weer te groeien en er staan weer 160 leden geregistreerd.

1954-1965: het Rielerbad

Het Rielerbad is de geschiedenis ingegaan als één van de mooiste plekjes van Nederland om een langebaanwedstrijd te organiseren. Door de beschutte ligging werden er snelle tijden gezwommen. Jarenlang is er op nationaal niveau gestreden om de Zwemkroniekbeker en vele records zijn in Deventer gesneuveld.

1965-1992: het overdekte zwembad

Op 20 november 1965 is het eerste overdekte zwembad in Deventer een feit. Eindelijk kan er ook in de wintermaanden worden getraind in een verwarmd bassin. Een explosieve groei van het aantal leden was een duidelijk gevolg van het nieuwe onderkomen. Het ledental ging van 120 in 1965 naar 550 in 1968. Overigens is het merendeel van de leden recreant en is een veel kleinere groep fanatieke wedstrijdsporters.

Omdat er ook in de rest van Nederland steeds meer overdekte zwembaden komen, besluit de KNZB de waterpolocompetitie te verplaatsen. Voortaan zullen de wedstrijden gespeeld worden tussen oktober en april. Naast waterpolo en wedstrijdzwemmen wordt er in 1966 gestart met het kunstzwemmen bij de IJsel. Nu heet deze sport (en de afdeling natuurlijk) synchroonzwemmen.

1992-heden: de Scheg

Vanaf 1992 zit de IJsel in zwembad De Scheg in het stadsdeel Colmschate. In 1993 is ook de afdeling aangepast zwemmen bij de IJsel gestart. De club bestaat vanaf die tijd uit 5 afdelingen. Deze 5 afdelingen, onder leiding van het hoofdbestuur en met hulp van de activiteiten- en clubbladcommissie, vormen een gezonde vereniging met nu ruim 350 actieve leden. Het zwembad ‘de Scheg’ biedt ook de mogelijkheid om grote toernooien te organiseren. De Double Dutch Open is hier een goed voorbeeld van.